Bezpečnosť pri práci na šijacom stroji

Šijací stroj je výkonné zariadenie, bez ktorého sa väčšina krajčírov nezaobíde. Šijací stroj je rýchly a spoľahlivý pomocník pre vašu dielňu alebo domácnosť. V prípade, že nie ste dosť ostražití, šijací stroj môže byť aj nebezpečný.

Pripravili sme si pre vás pár tipov pre bezpečnosť pri práci na šijacom stroji.

Uistite sa že šnúra šijacieho stroja je v dobrej kondícii

Väčšina užívateľov šijacieho stroja nevenuje pozornosť stavu šnúry. Len ich pripoja do zásuvky a šijú. Používanie šijacieho stroja s poškodenou šnúrou nie je dobrý nápad. Pred každým šitím skontrolujte, či je šnúra vášho stroja v poriadku. Vidíte rozstrapkané koncovky? Sú v šnúre nejaké priehlbiny alebo zárezy? Sú hroty uvoľnené alebo ohnuté? Ak je odpoveď na ktorúkoľvek z týchto otázok áno, potrebujete novú šnúru. Našťastie, šnúry sú relativne lacné a ľahko dostupné. Aby ste udržali šnúru v dobrej kondícii, snažte sa aby zostávala rovná a rozmotaná. Nikdy si na šnúru nesadajte a uistite sa že sa nenachádza v oblasti, kde by na ňu niekto mohol šliapnuť.

Odpojte po každom používaní

Po tom ako skončíte s prácou na šijacom stroji, odpojte ju z obvodu elektrickej siete. Možno vám to znie otravne, ale toto opatrenie by ste si mali osvojiť. Šijací stroj by ste mali odpojiť aj pred vykonaním údržby (olejovanie alebo čistenie). Pri vyťahovaní zo zástrčky nikdy šnúru prudko nevytrhávajte! Jemne ju vytiahnite zo zástrčky.

Pozor na vlasy

Šijací stroj má množstvo častí, ktoré sa počas používania hýbu neuveriteľnou rýchlosťou. A ak necháte svoje dlhé vlasy voľne visieť pri šití, môžu sa do jednej z týchto častí ľahko zachytiť. Stačí sa nakloniť príliš blízko k šijaciemu stroju a vaše vlasy môžu skončiť zachytené v šijacom stroji. Riešenie? Skôr než začnete šiť, stiahnite si vlasy dozadu.

Pozor na prsty

Pri šití na šijacom stroji môžu byť vaše prsty dosť zraniteľné, najmä ak nevenujete toľko pozornosti, ako by ste mali. Vždy venujte pozornosť tomu, čo práve robíte. Ak musíte od stroja odísť, vždy najprv prestaňte s tým, čo práve robíte. Nedovoľte, aby sa vaše prsty príliš priblížili k podávaču. Ak skutočne cítite, že je potrebné niečo držať v blízkosti podávača, použite niečo iné. Bezpečnou náhradou vašich prstov môže byť guma alebo pár ceruziek. Odporúčame šiť pomalým a stabilným tempom. Ak sa budete pohybovať príliš rýchlo, môžete si ublížiť. Vždy stroj odpojte pred navliekaním ihly. Ak sa vám zdá odpojenie stroja vždy, keď chcete navliecť ihlu príliš nepohodlné, aspoň stroj vypnite. Aj keď ste si istí, že je stroj vypnutý, ubezpečte sa, že vaše chodidlá nie sú v blízkosti pedálu.

Chráňte svoje oči

Nosenie ochranných okuliarov na šitie sa môže zdať trochu extrémne. Ale v situácii keď náhodou prešijete špendlík, môžete ochranné okuliare naozaj oceniť. Dobrou správou je, že na ochranu očí nepotrebujete pár hrubých, nevkusných okuliarov. Nájdete ochranné okuliare, ktoré vyzerajú viac-menej ako bežné okuliare. Môžete dokonca získať ochranné okuliare na predpis.

Pár tipov:

- Neprešívajte cez špendlíky. Keď sa špendlík priblíži k prítlačnej pätke, zastavte šijací stroj v dostatočnom predstihu, aby ste špendlík odstránili.

- Používajte správnu ihlu. Uistite sa, že používate správnu ihlu pre látku, ktorú šijete. Ihla, ktorá nemá pre danú úlohu správnu veľkosť alebo hrúbku, by sa mohla zlomiť.

- Počúvajte váš šijací stroj. Ak začne vydávať zvláštne zvuky alebo sa zdá byť hlasnejší ako obvykle, možno by bolo vhodné nechať si ho skontrolovať profesionálom.

- Dbajte na dostatok svetla. Používanie šijacieho stroja pri nedostatočnom osvetlení môže spôsobiť problémy.