S kódom 𝐇𝐀𝐏𝐏𝐘𝐄𝐀𝐒𝐓𝐄𝐑 nakupujete do 1. 4. 2024 pri objednávkach nad 100 eur so zľavou 5 %. V období 𝟐𝟗. 𝟑. až 𝟏. 𝟒. 𝟐𝟎𝟐𝟒 bude kamenná predajňa zatvorená a zákaznícka podpora nedostupná. Ďakujeme za pochopenie.

Ako šiť gombíkové dierky

Šitie gombíkových dierok môže byť pre začiatočníkov náročné, ale keď si osvojíte niektoré automatizmy, šitie gombíkových dierok sa stane rutinnou záležitosťou.

Zvládnutie gombíkových dierok je veľmi potrebná zručnosť, najmä ak často šijete komplexnejšie kúsky do vášho šatníka. Niekedy je gombík jedinou možnosťou, najmä na kabátoch a sakách.

Šijacie stroje zvyčajne umožňujú 3 typy gombíkových dierok - 4-kroková, 1-kroková a plne automatická. Vyšívacie a kombinované stroje poskytujú aj ďalšie možnosti.

Najprv si v návode na obsluhu stroja skontrolujte, ktorý typ gombíkovej dierky váš stroj šije. Potom si prečítajte nižšie uvedené pokyny, ktoré vám priblížia šitie gombíkových dierok krok za krokom.

Prvé kroky

Bez ohľadu na typ gombíkovej dierky, ktorú váš stroj šije, prvou vecou, ktorú musíte urobiť pred šitím gombíkových dierok na akejkoľvek látke, je testovať, testovať a testovať.

Vždy si vyskúšajte ušiť gombíkovú dierku na viacerých materiáloch. Vďaka tomu uvidíte, ako váš stroj gombíkovú dierku šije a zároveň uvidíte, aké úpravy je potrebné vykonať v závislosti na type alebo hrúbke šitých materiálov.

Ak váš stroj ponúka niekoľko typov gombíkovej dierky, môžete si vyrobiť vzorkovník, ktorý neskôr využijete pri šití rôznych projektov.

1-kroková gombíková dierka

Pätka pre 1-krokovú gombíkovú dierku je dlhšia ako väčšina štandardných pätiek a v zadnej časti má priestor pre umiestnenie gombíka. Vďaka tomu stroj vie, ako dlhú gombíkovú dierku ušiť.

Väčšina elektronických šijacích strojov ponúka viac možností šitia gombíkových dierok. Tak si vždy môžete vybrať ideálnu gombíkovú dierku pre váš projekt.

S 1-krokovou gombíkovou dierkou nie je potrebné nastavovať požadovanú dĺžku stehu, pretože pätka automaticky dĺžku nastaví za vás.

Je však dobré označiť si miesto, kam chcete gombíkovú dierku umiestniť, aby ste sa uistili, že ju prišijete na správne miesto. Počiatočnú polohu ihly zarovnajte na miesto, kde vrchná časť gombíkovej dierky sedí na vašom odeve.

Do zadnej časti pätky vložte gombík, ktorý chcete použiť. Pevne zatvorte pätku okolo gombíka a potom pripevnite pätku k vášmu stroju.

Potiahnutím páčky na ľavej strane prítlačnej pätky dáte vášmu stroju vedieť, že ste nasadli pätku na gombíkové dierky.

Vložte látku pod pätku a zvoľte steh pre gombíkovú dierku. Uistite sa, že látka je v správnej polohe a začnite šiť.

Otváranie gombíkovej dierky

Na otvorenie gombíkovej dierky budete potrebovať páratko.

Vezmite páratko a vložte ho do hornej časti otvoru pre gombíkovú dierku. Jemne pretlačte materiál v strede stehov na každej strane gombíkovej dierky, kým nedosiahnete stred. Páratko použite na otvorenie aj z druhej strany smerom do stredu.

Tip: Postupujte opatrne - páratká sú veľmi ostré, preto postupujte radšej zo strany do stredu. Jedna chyba a môžete si poškodiť látku (a končeky prstov).

4-kroková gombíková dierka

4-krokovú gombíkovú dierku zvyčajne ponúkajú mechanické stroje. Ak na voliči stehov vášho stroja vidíte tri obdĺžniky s číslicami 1-4 (značenie sa môže líšiť), váš stroj šije 4-krokovú gombíkovú dierku.

Krajčírskou kriedou alebo sublimačnou ceruzkou označte na látke požadovanú polohu a dĺžku gombíkovej dierky. Aby ste sa uistili, že je gombíková dierka prišitá na správnom mieste, horný koniec gombíkovej dierky, ktorý ste označili, by mal byť zarovnaný s miestom, kde začnete šiť.

Zvoľte gombíkovú dierku 1 na ušitie prvej časti gombíkovej dierky - bude to strana gombíkovej dierky. Začnite šiť (jemne) a prestaňte, keď sa dostanete na spodok okienka gombíkovej dierky.

Posuňte volič stehov na gombíkovú dierku 2/4 a zošite spodok gombíkovej dierky, 3 pre druhú stranu a 2/4 pre vrchnú stranu. Udržujte strednú rýchlosť šitia.

Keď látku vyberiete zo stroja, otvorte ju podľa vyššie uvedených pokynov.

Vyšívacie gombíkové dierky

Niektoré vyšívacie stroje dokážu vyšívať gombíkové dierky. To znamená, že na pridanie gombíkových dierok do vašich projektov nepotrebujete šijací stroj.

Vyberte si medzi štandardnými alebo dekoratívnymi štýlmi v závislosti od zabudovaných vzorov vo vašom vyšívacom stroji.

Bez ohľadu na to, aký typ gombíkovej dierky váš šijací stroj umožňuje, strojové šitie gombíkovej dierky poskytuje profesionálne, rovnomerné zakončenie akéhokoľvek odevu. Navyše je to oveľa rýchlejšie ako ručné šitie gombíkových dierok.