Ako zvoliť správnu ihlu do šijacieho stroja

Ak so strojovým šitím iba začínate, môže vás prekvapiť množstvo rôznych typov ihly.

Použitie nesprávneho typu ihly je častou chybou začiatočníkov. Nesprávne zvolená ihla môže spôsobiť pri šití komplikácie, nízku kvalitu stehu, poškodenie látky alebo zlomenie ihly.

Na veľkosti záleží

Rovnako ako pri pletení, ihly do šijacích strojov sú dodávané v rôznych veľkostiach. Veľkosti sú univerzálne a na výber máte z veľkého množstva značiek.

Veľkosť ihly určujú látka a nite, s ktorými plánujete pracovať. Na veľmi tenké látky, ako je napríklad hodváb, budete potrebovať tenké ihly. Na hrubé, ťažké látky budete potrebovať oveľa hrubšiu ihlu.

Na každom balení ihiel nájdete niekoľko čísel. Označenie veľkosti nájdete aj na samotnej ihle. Vždy uvidíte dve čísla - európske číslo, ktoré bude medzi 60 a 120, a americké číslo, ktoré bude medzi 8 a 19. Čím vyššie číslo, tým hrubšia ihla.

V návode k vášmu šijaciemu stroju zvyčajne nájdete odporúčanú veľkosť ihly. Pri domácich strojoch ide najčastejšie o veľkosti 80 a 90.

Každý projekt a každý materiál je špecifický a môže vyžadovať inú veľkosť ihly. Preto vždy odporúčame ihlu cvične vyskúšať pred tým, než začnete šiť.

Aký typ ihly zvoliť na konkrétny projekt?

Ihly sa nelíšia iba veľkosťou, ale aj zameraním. Najpoužívanejšou ihlou je univerzálna ihla veľkosti 80/12, ktorá je zvyčajne aj súčasťou vášho šijacieho stroja. Univerzálna ihla je vhodná na šitie na tkaných látkach so štandardnou hmotnosťou. Pre šitie na špecifických materiáloch alebo šitie so špecifickými niťami môžete použiť:

  • Quiltovacie ihly - majú špeciálne zúžený hrot a ľahko guľatý hrot pre ľahké šitie cez viacero vrstiev a vatovanie. Zabraňujú vynechávaniu stehov.
  • Ballpoint - ihly s guľovým hrotom majú guľatejší hrot, ktorý zabraňuje trhaniu vlákien úpletu, pretože prechádza medzi vláknami.
  • Ihly na kožu - tieto ihly majú špeciálne skosenie pre lepší prienik do kože, neohýbajú sa a nepoškodia materiál.
  • Ihly na džínsovinu - majú ostrý hrot pre ľahšie vniknutie do pevne tkanej látky bez ohnutia ihly. Určené na plátno, džínsovinu alebo mikrovlákna.
  • Vyšívacie ihly - majú zvláštne skosenie, ľahko zaoblený hrot a o niečo väčšie očko, aby sa nepoškodila niť, ani látka. Používajú sa na ozdobné šitie s metalickými a inými špeciálnymi niťami.
  • Topstitch - ihly s extra ostrým hrotom a veľkým očkom ľahko prechádzajú množstvom rôznych látok a zároveň umožňujú použitie hrubých, quiltovacích nití.
  • Stretchové ihly - majú špeciálne skosenie, ktoré zabraňuje vynechávaniu stehov v prípade napätia látky. Vhodné pre úplety, plavky, fleece, syntetický semiš a kožu.
  • Microtex - majú ostrý hrot ako ihly džínsové, ale dodávajú sa v menších veľkostiach. Používajú sa na mikrovlákno a na prešívanie tenkých, pevne tkaných látok.
  • Dvoj/trojihly - používajú sa na vytváranie ozdobných stehov.

Výmena ihly

Čas na výmenu ihly nie je striktne daný a záleží od kvality ihly a jej opotrebenia. Ak šijete občas malé projekty, ihla by vám mala vydržať dlhšie ako pri quiltovaní alebo vyšívaní. Ihlu odporúčame meniť po 6-8 hodinách šitia. Čím je ihla kvalitnejšia, tým dlhšie vydrží.

Ihly sa používaním otupia, čo sťažuje prepichnutie šitého materiálu a môže spôsobiť poškodenie nití a materiálov. Ak ste si všimli problémy pri šití, váš stroj vibruje alebo vydáva dunivé zvuky a zmena napätia alebo dĺžky stehu nepomáha, potom je čas na výmenu ihly.

Tip: Pri výmene ihly strčte pod prítlačnú pätku kúsok papiera alebo látky. Toto zabráni spadnutiu ihly do stroja po povolení skrutky na ihlovej tyči.