Vynechávanie stehov

Asi najčastejší problém začiatočníkov v šití. Poznáte to, zakúpili ste si nový stroj, všetko vyzerá ideálne. Po čase vám však začne vynechávať stehy. Ak sa snažíte prísť na to prečo, ste tu správne.

Vynechávanie stehov môžu spôsobovať tri faktory. Nekvalitné nite, nekvalitné alebo nesprávne zvolené ihly alebo zle nastavený (posunutý) chapač. Pri prvých dvoch faktoroch riešenie zvládne každý, pri zle nastavenom chapači je potrebný servisný zásah.

Nekvalitné nite

Nekvalitná niť nespôsobuje len vynechávanie stehu, môže spôsobovať aj časté trhanie nití a pri overlockoch steh sťahuje a vytvára nepravidelný tvar. Aké nite teda zvoliť? Určite značky ako AMANN, MADEIRA alebo GUTERMANN. Odporúčame vyvarovať sa nitiam značky HARD.

Nekvalitné alebo nesprávne zvolené ihly

Pre kvalitu šitia je rovnako dôležitý aj kvalitný a pre daný materiál správny druh ihly. Napr. ihly na riflovinu, úplet, kožu, quilt, vyšívanie, univerzálne, atď. Taktiež je dôležitá správna hrúbka ihly pre daný materiál. V princípe platí, že čím hrubší materiál, tým hrubšia ihla (napr. na hodváb ihla hrúbky 70, na flauš hrúbka ihly 90). Dôležité je mať správnu ihlu do overlockov aj do coverlockov.

Zle nastavený (posunutý) chapač

Pri tomto probléme je nevyhnutný servisný zásah. Zásah by mal vykonať kvalifikovaný technik, v žiadnom prípade nezverte váš stroj do rúk samozvaným odborníkom.