Podkladový materiál - čo to je?

Ak sa rozhodnete ponoriť sa do vyšívania, určite sa stretnete s podkladovým materiálom. Čo to je, na čo slúži a aké druhy rozoznávame sa vám pokúsime priblížiť v tomto článku.

Čo to je podkladový materiál?

Podkladový materiál umožňuje zafixovať vyšívanú látku vo vyšívacom rámiku. Podkladové materiály zlepšujú kvalitu výšivky a zabraňujú posunutiu výšivky vo vyšívacom rámiku. Rozoznávame niekoľko druhov podkladových materiálov: trhacie, strihacie, trhacie - zažehlovacie, strihacie - zažehlovacie a vodourozpustné. Každý vyšívaný materiál je špecifický, preto na dosiahnutie kvalitnej výšivky odporúčame vyšiť niekoľko vzoriek a až potom prejsť k finálnej verzii výšivky.

Cotton Soft (trhací materiál)

Profesionálny univerzálny vyšívací podklad pre vyšívacie a šijacie stroje. Cotton Soft zabraňuje deformácií látky pri vyšívaní a zvlneniu hrán látky. Cotton Soft sa skladá z bavlny a je bez syntetických prímesí. Cotton Soft textília je mäkká a príjemná na dotyk kože a tak zvlášť vhodná na oblečenie pre deti a kojencov.

Podkladový materiál 1

Super Strong (strihací materiál)

Super Strong je štandardná vyšívacia netkaná textília, ktorá môže byť použitá na všetky počítačovo riadené strojové vyšívacie práce. Super Strong stabilizuje výšivku a zabraňuje preťahovaniu látky.

Podkladový materiál 2

Cotton Stable (trhací - zažehlovací)

Cotton Stable je nažehlovacia vyšívacia netkaná textília na odtrhnutie. Nažehlením je látka upevnená a môže sa na ňu vyšívať spoločne s Cotton Stable, čo zaisťuje predchádzanie šmykĺavosti. Nažehlovacia vrstva má len slabú lepiacu silu. Preto je možné Cotton Stable bezo zvyšku odstrániť.

Podkladový materiál 3

Super Stable (strihací - zažehlovací)

Super Stable je vhodná pre všetky strojové vyšívacie práce. Nažehlením sa látka fixuje a môže byť vyšívaná spoločne s textíliou Super Stable, bez toho aby kĺzala. Textília vhodná pre odtrhnutie, nažehliteľná, napr. pre vyšívané obrázky na silných, roztiahnuteľných látkach.

Podkladový materiál 4

Avalon Film (vodourozpustný)

Avalon Film zabraňuje zapadnutiu stehov a stabilizuje strojové výšivky na jemných a priehľadných látkach. Avalon Film slúži aj ako stabilizátor na šitie jemných hodvábnych látok, pretože fólia zabraňuje posunutiu látky. Fólia je rozpustná vo vode, priesvitná a jemná. Vhodná napr. pre látky s vysokým vlasom a pletené materiály.

Podkladový materiál 5