Overlock vs. Coverlock

Overlock, coverlock, ich kombinácia, rozdiely. Proste všetko podstatné o overlockoch a coverlockoch. Ak v tom máte zmätok, ste tu správne.

Ak sa pýtate či je možné vlastniť tzv. 3 v 1 - šijací stroj, overlock a coverlock, tak nie, bohužiaľ to nie je možné. Stroje sú natoľko technologicky odlišné, že ich nie je možné zakomponovať do jedného samostatného stroja.

Aký je rozdiel medzi overlockom a coverlockom?

Overlock

V skratke - overlock je stroj, ktorý začisťuje, šije a orezáva - v jednom pochode. Slúži na ukončenie a začistenie okraja látky. Po začistení okraja látky overlock zvyšky látky oreže. Vďaka tomuto začisteniu sa očká nepárajú a steh je pružný. Žiadny kreatívec si neželá nepekne vyzerajúce rozstrapkané okraje látky. Overlockom nemôžete šiť klasické stehy (napr. rovnosteh). Každý overlock má možnosť obnitkovania a zároveň aj zošívania dvoch materiálov.

Ako vyzerá steh overlocku

Overlock vs Coverlock 1

Coverlock

Coverlock je stroj určený na záložky, spodné časti tričiek alebo zakončovanie odevov. Coverlockom vytvárate úplne iné stehy ako overlockom. Prádlový steh sa vyznačuje tým, že na rubovej strane je krycí steh dolný a na prednej strane je tento steh šitý dvojihlovým alebo trojihlovým šijacím strojom. Niektoré typy coverlockov dokážu šiť tiež krycím stehom horným. Coverlocky dokážu vytvárať aj retiazkový steh. Ten sa používa len pri šití jednou ihlou, využijete ho najmä pri dekoratívnom šití (pri obšívaní obrysov a liniek, pri vyplňovaní plochy motívu).

Ako vyzerá steh coverlocku

Overlock vs Coverlock 2

Overlock/Coverlock

Možnosťou je aj zaobstaranie si kombinovaného overlocku/coverlocku. V tom prípade, budete mať oba stroje v jednom stroji. Sú si totiž technologicky bližšie. Je to však zložitejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Zmena z overlocku na coverlock (alebo opačne) nenastane stlačením jedného tlačidla. U väčšiny takýchto strojov je potrebné vymeniť stehovú dosku, pätku, prenastaviť ihly a inak navliecť nite. Tento proces zaberie pár minút, preto väčšina kreatívcov radšej zvolí dva samostatné stroje. Ak šijete často alebo na profesionálnej úrovni, je pre vás lepšie vlastniť overlock a zvlášť coverlock, ako neustále meniť nastavenie stroja.