Aký je rozdiel medzi overlockom a coverlockom

Veľmi často sa v kontakte s našimi zákazníkmi stretávame s otázkou, či zvoliť overlock alebo coverlock. Tieto dva typy strojov majú svoje špecifické funkcie a využitie, ktoré môžu byť pre šijacích nadšencov kľúčové. Poďme sa teda pozrieť na hlavné rozdiely medzi overlockom a coverlockom.

Overlock: Multifunkčný pomocník

Overlock je stroj, ktorý slúži na začisťovanie, šitie a orezávanie látky v jednom kroku. Jeho hlavnou úlohou je zakončenie a začistenie okraja látky, čím zabraňuje páraniu a zároveň zvyšuje pružnosť stehu. Overlock je ideálny pre prácu s rôznymi typmi látok a je neoceniteľným nástrojom pre tých, ktorí hľadajú čisté a profesionálne začistenie okrajov. Overlockom nemôžete šiť klasické stehy (napr. rovnosteh). Každý overlock má možnosť obnitkovania a zároveň aj zošívania dvoch materiálov.

 

V našej ponuke nájdete širokú ponuku domácich overlockov popredných značiek ako sú Babylock, Brother, Janome, Pfaff, Bernina, Juki, Elna, a mnohé ďalšie.

Okrem toho, ponúkame aj priemyselné overlocky, ktoré sú vhodné pre vyššiu záťaž a sú ideálne pre priemysel, ateliéry alebo opravovne odevov.

Coverlock: Špecialista na dokonalé zakončenia

Na druhej strane, coverlock je stroj určený na vytváranie záložiek, spodných častí tričiek alebo zakončovanie odevov. Coverlock vytvára odlišné stehy ako overlock, vrátane pružného dvojihlového alebo trojihlového stehu, ktorý je viditeľný na lícovej strane odevu, zatiaľ čo na rubovej strane je krycí steh. Tento typ stroja je ideálny pre šitie vonkajších švov, ako sú lemy rukávov a spodné časti tričiek.

 

Z našej ponuky coverlockov všetkých popredných značiek ako sú Babylock, Brother, Janome, Pfaff, Bernina, Juki, Elna, alebo Husqvarna Viking, si určite vyberiete.

Technologické rozdiely a kombinované stroje

Hoci sa môže zdať, že overlock a coverlock sú si podobné, technologicky sú to veľmi odlišné stroje. Existujú aj kombinované stroje, ktoré ponúkajú funkcie overlocku a coverlocku v jednom. Avšak, zmena z overlocku na coverlock (alebo naopak) nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať. Vyžaduje si to výmenu stehovej dosky, pätky, prenastavenie ihly a iné navliekanie nití, čo môže byť časovo náročné.

 

Záver

Pri rozhodovaní medzi overlockom a coverlockom je dôležité zvážiť vaše šijacie potreby. Ak hľadáte stroj na začisťovanie a ukončovanie okrajov, overlock bude vašou najlepšou voľbou. Ak naopak potrebujete stroj na dokonalé zakončenie odevov, coverlock je tou správnou voľbou. Pre tých, ktorí šijú často alebo na profesionálnej úrovni, môže byť výhodnejšie vlastniť samostatne overlock a coverlock, aby sa predišlo potrebe neustálej zmeny nastavení.

Tento článok poskytuje prehľad o rozdieloch medzi overlockom a coverlockom, ich technologických vlastnostiach a možnostiach, ktoré ponúkajú. Dúfame, že vám pomôže pri výbere toho správneho stroja pre vaše potreby.

Aký je rozdiel medzi overlockom a coverlockom

Pean.sk

Spoločnosť Peter Hafera PEAN sa už viac ako tri dekády zaoberá predajom šijacích strojov a príslušenstva. V našej ponuke nájdete šijacie stroje, vyšívacie stroje, overlocky a coverlocky, priemyslové stroje a kompletné krajčírske príslušenstvo pre vašu krajčírsku dielňu.