Ako vyzerá steh overlocku

Overlockový steh je základným kameňom moderného šitia, ktorý umožňuje krajčírom a krajčírkam dosiahnuť profesionálny vzhľad a dlhotrvajúcu kvalitu ich výrobkov. Tento typ stehu je známy svojou schopnosťou efektívne začisťovať okraje látky, zatiaľ čo zároveň poskytuje pevné a pružné spojenie. V tomto článku sa pozrieme na to, ako vyzerá steh overlocku a prečo je tak dôležitý v šijacom priemysle.

Overlockové stroje ponúkajú rôzne typy stehov, ktoré sa líšia podľa počtu použitých nití a ich funkcie. Tu sú najčastejšie používané overlockové stehy:

  • 2-nitný steh: Tento steh slúži predovšetkým na začisťovanie a je vhodný na lemovanie, obrubovanie a prišívanie lemov a čipiek.
  • 3-nitný steh: 3-nitný steh je pružný a vhodný na začisťovanie aj na spojovanie látok.
  • 4-nitný steh: Najčastejšie používaný steh na overlocku, ktorý je pružný a zároveň pevný, ideálny na začistenie pružných materiálov.

Každý z týchto stehov má svoje špecifické využitie a je dôležité vedieť, kedy ktorý steh použiť, aby bol výsledok šitia čo najlepší. Mnohé overlocky majú v ponuke samozrejme aj ďalšie typy stehov ako sú napr. rolovaný lem, flatlockový steh a ďalšie.

Ako vyzerá a ako sa vytvára steh overlocku

Steh overlocku je vytvorený tak, že stroj v jednom kroku látku šije, orezáva a zároveň obnitkuje. Výsledok je čistý a profesionálny, s dokonale začistenými okrajmi. Na precízne vytvorenie overlockového stehu je potrebné správne nastaviť stroj, vrátane šírky a dĺžky stehu, diferenciálneho podávania, prítlaku pätky a správneho navlečenia nití.

Praktické tipy pre šitie na overlocku

Pri šití na overlocku je dôležité dbať na správne nastavenie stroja a použitie vhodných nití. Farebné značenie na stroji pomáha pri rýchlom a ľahkom navliekaní nití, čo je obzvlášť užitočné pre začiatočníkov. Výmena nití môže byť časovo náročná, preto je dobré vedieť, ako efektívne meniť farby nití bez nutnosti absolvovania celého procesu navliekania.

Záver

Overlockový steh je neoceniteľným nástrojom pre každého, kto sa venuje šitiu. Jeho flexibilita a pevnosť umožňujú vytvárať odolné a esteticky príťažlivé švy, ktoré vydržia nároky každodenného používania. Či už ste začiatočník alebo skúsený profesionál, ovládanie overlockového stehu vám otvorí dvere k nekonečným možnostiam v tvorbe odevov a textilných výrobkov.

Dúfame, že tento článok poskytuje užitočný pohľad na umenie a techniku overlockového stehu. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete ďalšie informácie, neváhajte nás kontaktovať.

Ako vyzerá steh overlocku

Pean.sk

Spoločnosť Peter Hafera PEAN sa už viac ako tri dekády zaoberá predajom šijacích strojov a príslušenstva. V našej ponuke nájdete šijacie stroje, vyšívacie stroje, overlocky a coverlocky, priemyslové stroje a kompletné krajčírske príslušenstvo pre vašu krajčírsku dielňu.