Ako vybrať šijací stroj

Vybrať vhodný šijací stroj nie je jednoduché. Na trhu existuje obrovské množstvo mechanických a elektronických šijacích strojov so širokým záberom funkcií a použitia. Aké funkcie by nemali vášmu novému stroju chýbať, aký chapač zvoliť, čomu sa pri výbere vyvarovať? Pomôžeme vám zodpovedať všetky vaše otázky a vybrať správny šijací stroj pre vaše potreby.

Pár tipov pre výber šijacieho stroja

  • Premyslite si, s akými látkami budete pracovať
  • Elektronické šijacie stroje vám uľahčia prácu a ušetria čas
  • Stroje na profesionálne použitie majú pevnejšiu konštrukciu a sú drahšie
  • Vyberajte stroj podľa druhov programov, nie podľa ich počtu

Základné parametre pre výber šijacieho stroja

Mechanický/elektronický šijací stroj

Mechanické šijacie stroje sú vhodné pre začiatočníkov. Ovládajú sa pomocou otočného kolieska, ktorým volíte typ stehov. Vyznačujú sa nižšou cenou a jednoduchším ovládaním. Vyžadujú si aj zapojenie do elektriny.

Elektronické šijacie stroje majú displej, na ktorom si navolíte typ stehov a ďalšie funkcie. Pokročilejšie modely zobrazia aj to, aký typ pätky použiť. Ďalej ponúkajú automatické zapošitie, nastavenie pozície ihly či rýchlosti.

Programy a funkcie

Pri výbere šijacieho stroja sa zamerajte aj na vybavenie rôznymi programami. Nepozerajte ale na ich počet. Zaujímať vás budú jednotlivé druhy programov a funkcií.

Ak plánujete obstaranie lacnejšieho šijacieho stroja (spravidla do 250 eur), vyberte taký, ktorý má medzi základnými funkciami funkcie overlockového stehu a šitie gombíkovej dierky (buď automatické, alebo poloautomatické v 4 krokoch).

Pri drahších šijacích strojoch sú základné funkcie, ako overlockový steh a šitie gombíkovej dierky, samozrejmosťou. Tu sa oplatí pozerať po programoch na šitie abecedy a rôznych ozdobných stehov. Druhy stehov totiž určujú variabilitu šijacieho stroja a umožnia kreatívne zdobiť vaše výtvory. Šírka ozdobných stehov sa v prípade drahších šijacích strojov pohybuje od 5 mm do 40 mm. Ak ste začiatočník, vyplatí sa myslieť do budúcnosti. Akonáhle sa naučíte šiť, bude sa vám hodiť široký výber programov a široká variabilita nastavenia šírky stehov.

Užitočné funkcie šijacieho stroja:

  • Kroková gombíková dierka
  • Overlockový steh
  • Automatický navliekač nite
  • Automatický odstrih nite
  • Voľné rameno
  • Navinutie cievky
  • Šitie dvojihlou
  • Nastavenie dĺžky stehu
  • Nastavenie šírky stehu
  • Osvetlenie
Automatický odstrih nite

Automatický odstrih nite je jedna z najužitočnejších funkcií šijacích strojov. Stroj po automatickom zapošití pretiahne obe nite na rub látky a tam ich približne na dĺžke 2 cm zastrihne. Tým vám ušetrí čas s hľadaním nožníc, preťahovaním aj strihaním nití a vašu prácu značne zrýchli.

Pri výbere stroja dajte pozor na rozdiel medzi orezom nite a automatickým strihaním nite. Ide o dve rôzne veci:

  • Orez nite slúži na odrezanie nití ručne malým nožíkom na boku stroja po vytiahnutí látky zo stroja.
  • Automatický odstrih nite preťahuje obe nite na rub látky a odstriháva ich pod pätkou.

Chapač

Rozoznávame 3 typy chapačov: horizontálny rotačný chapač, vertikálny rotačný chapač (priemyslový) a CB chapač.

Horizontálny rotačný chapač

Pri tomto type chapača sa cievka vkladá do cievkového púzdra, ktoré je uložené priamo v stroji. Nevýhodou tohto chapača je, že cievkové púzdro je z umelej hmoty. To znamená, že je citlivý na mechanické poškodenie. Najčastejšie sa horizontálny rotačný chapač vyskytuje pri šijacích a vyšívacích elektronických strojoch.

+ tichý chod, možnosť cez priehľadný kryt sledovať spotrebu spodnej nite

- cievkové puzdro z umelej hmoty - citlivosť na mechanické poškodenie

Vertikálny rotačný chapač (priemyslový)

Chapač overený priemyslom, bez problémov zvládne vysoký výkon. Tento typ chapača sa nevyskytuje tak často v elektronických strojoch. Náklady na jeho výrobu sú v porovnaní s horizontálnym rotačným chapačom vyššie. Cievka sa vkladá do cievkového púzdra, to sa potom vkladá do stroja.

+ chapač zvládne vysoké otáčky, vysoký výkon, overený priemyslom

- vyššie náklady na výrobu

CB chapač

Tento chapač sa často vyskytuje v mechanických strojoch, určených pre začiatočníkov. Vyznačuje sa svojou spoľahlivosťou, je odolný voči mechanickému poškodeniu. Tento chapač vydrží naozaj veľa. Cievka sa vkladá do cievkového púzdra, to sa potom vkladá do stroja. Jeho nevýhodou je, že je v porovnaní s ostatnými chapačmi hlučnejší.

+ spoľahlivosť, odolnosť voči mechanickému poškodeniu

- stroje s týmto chapačom sú hlučnejšie

Zameranie

Šijacie stroje pre začiatočníkov

Začínate so šitím alebo budete šijací stroj používať len zriedka? Potrebujete skrátiť nohavice, prišiť záplatu alebo ušiť podsedáky? Potom vám bude vyhovovať univerzálny šijací stroj, ktorý dokáže šiť tenké, elastické materiály, ale aj džínsovinu. Dôležité je, aby sa stroj dal jednoducho obsluhovať a všetky úkony na ňom boli čo najjednoduchšie. Pri výbere teda preferujte: jednoduchosť ovládania stroja a voľby stehov (najpoužívanejšie stehy vo výbave), kovovú konštrukciu, ktorá zaručuje prešitie všetkých látok, a to aj extrémne hrubých, nízku hmotnosť – manipulácia so strojom je potom jednoduchšia, voľné rameno na šitie návlekov a nohavíc.

Šijacie stroje pre pokročilých

Máte radi šitie a radi vyrábate oblečenie vlastnej výroby? Potom sa vám budú hodiť: automatická gombíková dierka, automatický navliekač nití, veľký výber stehov vrátane overlockového stehu či veľmi pevných a vyšívaných stehov, široký výber pätiek v základnej výbave stroja, zväčšená pracovná plocha (veľký priestor aj pri šití objemných látok), kovová konštrukcia na prešitie všetkých látok, a to aj extrémne hrubých, nízka hmotnosť, voľné rameno na šitie návlekov a nohavíc.

Šijacie stroje pre profesionálov

Šijacie stroje pre profesionálne krajčírky, dielne a náročnú prevádzku musia vydržať veľkú záťaž. Kvalita spracovania je tu na prvom mieste. Sledujte tieto funkcie: veľký výber z vyšívacích stehov vrátane šitia abecedy a číslic, možnosť šitia bez pedálu (uľahčuje ovládanie stroja vďaka ovládacím tlačidlám priamo na stroji), horizontálny chapač (vďaka nemu vždy viete, koľko vám zostáva nite v cievke), možnosť rozšírenia pracovnej plochy, automatická gombíková dierka, automatický navliekač nití, veľký výber stehov, veľký výber pätiek v základnej výbave stroja, kovová konštrukcia stroja, voľné rameno na šitie návlekov a nohavíc.

Vyberte si z našej širokej ponuky kvalitných šijacích strojov podľa ďalších parametrov a pustite sa do svojich kreativných projektov so šijacícm strojom, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám.

Šijacie stroje podľa druhu vyšívaného materiálu

 Šijacie stroje podľa typu

 Šijacie storje podľa typu chapača

Šijacie stroje podľa zamerania