Ako vybrať overlock

Ak nie ste spokojný s kvalitou začistenia látky vašim šijacím strojom, je nevyhnutné začať začisťovať látky obnitkovacím strojom - overlockom. Overlocky sú stroje, ktoré v jednom pochode látku šijú, orezávajú a zároveň obnitkujú. Výsledok je nádherný, profesionálny. Materiál je perfektne začistený a Vaše výrobky budú porovnateľné s výrobkami profesionálnych krajčírov.

Výhody a nevýhody

+ Pre pokročilé krajčírky

+ Na šitie pružných materiálov

+ 2 až 5-nitný steh

- Nenahradia šijací stroj

- Vyššia cena

Základné parametre pre výber overlocku

Počet nití a typy stehov

Základným kritériom pri výbere overlocku je počet nití, ktorý vypovedá o možnostiach použitia overlockových stehov a ich vlastnostiach. Podľa počtu nití, s ktorými môže overlock pracovať, rozoznávame overlocky 2, 3, 4 a 5-nitné (pre profesionálne použitie sa stretnete aj s overlockom 6-nitným). Na domáce využitie je najvhodnejší 4-nitný overlock.

Typy overlockových stehov:

2-nitný steh

Ide len o začisťovací, nie pevnostný steh. Používa sa skôr výnimočne a len na jednu vrstvu materiálu. Je vhodný na lemovanie, obrubovanie a prišívanie lemov a čipiek.

3-nitný steh

Trojnitný steh je pružný, ale nie je veľmi pevný. Dá sa používať ako začisťovací steh aj ako steh na zošitie látok.

4-nitný steh

4-nitný steh je na overlocku najčastejšie používaný steh. Je to pevnostný steh so širším a pevnejším lemom. Tento overlockový steh je pružný a zároveň pevný. Slúži na začistenie pružných látok a na ich zošitie pomocou zaisťovacieho stehu. 4-nitné overlocky sú najčastejšie predávané overlocky.

5-nitný steh

Ide o overlockový steh, ktorý je pevný, ale nepružný. Nie je teda vhodný na šitie úpletov, najčastejšie ho využijete pri šití nohavíc. 5-nitný overlockový steh je vhodný skôr pre skúsené alebo profesionálne krajčírky. Používa sa na začistenie tkaných výrobkov, súčasne s obnitkovaním je vykonané zošitie 2-nitným retiazkovým stehom, ktorý je paralelný s obnitkovaním.

ℹ Zo 4-nitného overlocku možno ľahko vytvoriť 3-nitný overlock nezavedením jednej nite a z 5-nitného overlocku možno vytvoriť overlock 4-nitný alebo 3-nitný nezavedením jednej alebo dvoch nití.

Navliekanie nití

Navliekanie nití na overlocku je náročnejšie ako v prípade klasického šijacieho stroja. Je teda dobré všímať si akým spôsobom sa pri overlocku navlieka niť, aby ste potom neboli otrávení. Na rýchlejšie a ľahké navliekanie nití slúži v prípade väčšiny modelov farebná schéma vyznačená priamo na overlocku. Toto farebné značenie je takmer nepostrádateľné pre úplných začiatočníkov.

ℹ Výmena nití overlocku (napríklad pri šití inak farebnej látky) môže zabrať viac času. Ak sa vám nechce celý proces navliekania nových nití absolvovať, môžete odstrihnúť tie pôvodné a na ne nadviazať tie nové.

Ponuka overlockových stehov

Vezmite do úvahy aj koľko stehov overlock ponúka a aké stehy to sú. Overlock s vyšším počtom stehov má vždy širšie možnosti šitia. Základný počet je 7 – 8 stehov, sú aj overlocky s počtom stehov 13. Viac stehov spravidla ponúkajú kombinované overlocky/coverlocky.

Funkcie a príslušenstvo

Každý overlock by mal mať funkcie a vybavenie, ktoré vám ušetrí čas a zvýši komfort obsluhy stroja. Niektoré vychytávky sú potom na nezaplatenie a vás potom šitie bude ešte viac baviť.

Diferenciálne podávanie

Diferenciál je pri overlocku veľmi dôležité zariadenie, ktoré zaisťuje plynulé a rovnomerné podávanie pružných materiálov, aby sa okraj obšitej látky nevlnil. Vďaka diferenciálu možno regulovať pružnosť overlock stehu a regulovať tak výsledok práce podľa typu látky. Každý kvalitný overlock by teda mal byť vybavený diferenciálnym podávaním zošívaného materiálu.

Nastaviteľná regulácia prítlaku pätky

Možnosť ručného nastavenia prítlaku pätky podľa typu šitého materiálu je tiež nepostrádateľnou funkciou. Čím hrubšia je látka, tým vyšší prítlak pätky potrebujete.

Nastavenie dĺžky a šírky stehu

V prípade overlocku by nemala chýbať možnosť rýchleho a plynulého nastavenia dĺžky stehu. Dôležité je aj plynulé a rýchle nastavenie šírky stehu, ktoré využijete najmä pri drobnom šití.

Nastavenie napätia nití

Potrebná je regulácia napätia nití, ktoré by sa malo nastavovať čo najľahšie. V návode je potom uvedené, ako napätie nastaviť a ako sa tento krok prejaví na kvalite stehu.

Normálne alebo rolovacie lemovanie

Overlock by mal mať možnosť normálneho alebo rolovacieho lemovania (uľahčené prepínanie s pohyblivými vodítkami a presunutím tŕňa retiazky na stehovej doske).

Možnosť vypnutia horného noža

Pre prípad, že budete vyžadovať šitie bez orezu materiálu, musí mať overlock možnosť vypnutia horného noža.

Voľné rameno

Voľné rameno umožní šitie atypických tvarov a dekoratívneho lemovania. Pomocou voľného ramena sa dostanete do miest, kam sa bežne takmer nie je možné priblížiť (rukávy).

Priehradka na odrezky

Keďže overlock začisťuje a strihá, pri práci produkuje veľké množstvo rôznych odstrižkov. Preto je v prípade overlocku praktická zabudovaná priehradka na odstrihnuté kúsky, ktorá uľahčí upratovanie užitočným pomocníkom.

Osvetlenie

Osvetlenie pracovnej plochy väčšinou s LED diódami je veľmi praktické predovšetkým pri šití za umelého svetla alebo v tmavšej miestnosti.

Kľúčové parametre pre výber overlocka

Či už ste začiatočník alebo skúsenejšia krajčírka, váš overlock by mal mať tieto kľúčové parametre:

→ Kovová konštrukcia pre stabilitu prístroja a záruku prešitia všetkých látok.

→ Dostatočne výkonný motor (90 – 100 W alebo aj viac), aby bol stroj rýchly a zvládol prešiť aj hrubší materiál.

→ Diferenciálne podávanie

→ Regulácia prítlaku pätky

→ Možnosť nastavenia dĺžky a šírky stehu

→ Nastavenie napätia nití

→ Voľné rameno uľahčuje šitie nohavíc, rukávov, zúžených častí a pod.

Časté otázky pri výbere overlocku

Aký je rozdiel medzi overlockom a šijacím strojom s overlockovým stehom?

Overlock je profesionálny stroj na šitie z pružných materiálov. Je vybavený dvoma až piatimi niťami, ktorými dokáže zošiť a obšiť látku a zároveň ju aj odstrihnúť. Ušetrí vám prácu aj čas, a oblečenie šité jeho ihlou bude vyzerať ako od profesionálnej krajčírky.

Šijací stroj vybavený overlockovým stehom je oproti overlocku schopný šiť len dvoma niťami. A preto s ním nikdy nedosiahnete takú kvalitu šitia ako pri použití overlocku. Pokiaľ ale šijete z pružných materiálov len výnimočne, bude vám šijací stroj s touto voľbou stehu stačiť.

Aký je rozdiel medzi overlockom a coverlockom?

V skratke - overlock je stroj, ktorý začisťuje, šije a orezáva - v jednom pochode. Slúži na ukončenie a začistenie okraja látky. Po začistení okraja látky overlock zvyšky látky oreže. Vďaka tomuto začisteniu sa očká nepárajú a steh je pružný. Žiadny kreatívec si neželá nepekne vyzerajúce rozstrapkané okraje látky. Overlockom nemôžete šiť klasické stehy (napr. rovnosteh). Každý overlock má možnosť obnitkovania a zároveň aj zošívania dvoch materiálov.

Coverlock je stroj určený na záložky, spodné časti tričiek alebo zakončovanie odevov. Coverlockom vytvárate úplne iné stehy ako overlockom. Prádlový steh sa vyznačuje tým, že na rubovej strane je krycí steh dolný a na prednej strane je tento steh šitý dvojihlovým alebo trojihlovým šijacím strojom. Niektoré typy coverlockov dokážu šiť tiež krycím stehom horným. Coverlocky dokážu vytvárať aj retiazkový steh. Ten sa používa len pri šití jednou ihlou, využijete ho najmä pri dekoratívnom šití (pri obšívaní obrysov a liniek, pri vyplňovaní plochy motívu).

 

Odporúčame