6 tipov ako stíšiť váš šijací stroj

Poznáte to, prílišný hluk vášho šijacieho stroja lezie na nervy, otravuje vaše okolie a nedá spať deťom. Čo s tým? Pripravili sme si pre vás 6 tipov ako stíšiť váš šijací stroj.

Pamätajte na to, že šijací stroj vždy zvuk vydávať bude. Ani nižšie uvedené tipy vám nepomôžu stroj stíšiť úplne. Určite neodporúčame vyberať stroj podľa hlasitosti. Stroj vždy vyberajte podľa kvality.

1. Rovnováha je kľúčová

Keď sa rozhodujete kam umiestniť váš šijací stroj, rovnováha je často prehliadaný faktor. Môže však spôsobiť množstvo hluku. Stroj umiestnite na:

- Veľmi ploché miesto - aj maličká nerovnosť môže spôsobiť problémy.

- Hladké, ale nie klzké miesto - takéto miesto umožní s vašim strojom komfortne manipulovať, zároveň stroj zostane na jednom mieste.

- Miesto, ktoré sa dá zmeniť podľa vašich potrieb - musíte počítať aj so zmenami, ktoré potenciálne môžete v budúcnosti spraviť.

Nevyváženie spôsobí šijaciemu stroju problémy. Aj detaily, ktoré vám spočiatku pripadajú zanedbateľné, môžu po čase predstavovať problém. Tak delikátny mechanizmus akým šijací stroj disponuje, potrebuje, aby v ňom všetko ladilo.

2. Premiestnite váš šijací stroj

Ak sa vám nepodarilo stroj správne umiestniť, nájdite nové miesto. Niektoré materiály absorbujú hluk lepšie. Práve táto vlastnosť je kľúčová. Napríklad plast je veľmi zlá voľba. Presným opakom je drevo - prírodný materiál, ktorý vynikajúco absorbuje hluk a vibrácie. Nie je dokonalý, ale s plastom neporovnateľný. Ak chcete zvoliť profesionálne riešenie, siahnite po špeciálnom stolíku.

3. Lokalizujte zvuk

Dôkladne váš stroj prezrite. Zistite odkiaľ neželaný zvuk vychádza. Prehliadkou stroja zistíte s čím máte problém. Stroj prezrite keď:

- je úplne vypnutý

- pracuje na malých otáčkach

- pracuje na plný výkon

- bol vypnutý po predchádzajúcom používaní

Často je jednoduché problém vyriešiť, stačí naolejovanie alebo výmena ihly. V komplikovanejších prípadoch je potrebný servisný zásah.

4. Kontrolujte rýchlosť šitia

Pri šití sa môžete nechať uniesť, čo môže spôsobiť problémy. Nožný pedál je citlivý, preto je potrebné zachádzať s ním s citom. Vo všeobecnosti odporúčame pedál zošliapávať s postupne stupňujúcou sa intenzitou. Neželaný zvuk môže byť výsledkom toho, že na pedál príliš tlačíte.

5. Pravidelná údržba

Olejovanie, mazanie, čistenie. Doprajte vášmu šijaciemu stroju starostlivosť. Stroj sa vám za to odvďačí.

6. Špeciálna podložka

Ak zlyhalo všetko ostatné, použite špeciálnu tlmiacu podložku. Táto podložka zníži hlučnosť aj vibrácie.