Čo robiť keď sa šijací stroj zasekne

Každý, kto sa venuje šitiu, sa skôr či neskôr stretne s problémom zaseknutého šijacieho stroja. Tento problém môže byť spôsobený rôznymi faktormi, od nesprávneho navlečenia nite až po mechanické poruchy. V tomto článku vám poskytneme niekoľko tipov, ako tento problém rýchlo a efektívne vyriešiť.

Krok 1: Vypnite šijací stroj

Pred akýmkoľvek zásahom do šijacieho stroja je dôležité ho vypnúť. Týmto krokom predídete možnému zraneniu alebo ďalšiemu poškodeniu stroja.

Krok 2: Skontrolujte navlečenie nite

Najčastejšou príčinou zaseknutia stroja je nesprávne navlečená niť. Preverte, či niť prechádza všetkými vodičmi a napínačmi správnym spôsobom.

Krok 3: Vyčistenie napínača nite

Ak je niť správne navlečená a problém pretrváva, môže byť potrebné vyčistiť napínač hornej nite. Po dlhšom používaní sa v napínači môžu hromadiť zvyšky nití a prachu.

Krok 4: Kontrola napätia nite

Nesprávne nastavené napätie nite môže tiež spôsobiť problémy so stehmi. Skontrolujte napätie a prispôsobte ho podľa potreby.

Krok 5: Skontrolujte stav ihly a cievky

Použitie poškodenej ihly alebo cievky môže byť ďalším dôvodom, prečo šijací stroj neberie spodnú niť. Skontrolujte, či nie je ihla ohnutá alebo tupá a či cievka nie je poškodená.

Krok 6: Manuálne skúšky a úpravy

Ak problém pretrváva, môžete skúsiť manuálne otočiť koliesko šijacieho stroja a sledovať, ako sa niť pohybuje. Týmto spôsobom môžete identifikovať, kde dochádza k problému a prípadne vykonať ďalšie úpravy.

Záver

Problémy so zaseknutým šijacím strojom sú časté, ale väčšinou ich môžete vyriešiť sami doma. Dôležité je postupovať systematicky a skúšať rôzne riešenia, kým nenájdete to, ktoré váš problém vyrieši. Ak však problém pretrváva aj po vykonaní odporúčaných krokov, odporúčame obrátiť sa na vášho autorizovaného predajcu alebo servis. Pamätajte, že každý šijací stroj je iný, a preto je vždy dobré mať po ruke manuál k vášmu konkrétnemu modelu, ktorý vám môže poskytnúť špecifické pokyny pre riešenie problémov.

Čo robiť keď sa šijací stroj zasekne

Pean.sk

Spoločnosť Peter Hafera PEAN sa už viac ako tri dekády zaoberá predajom šijacích strojov a príslušenstva. V našej ponuke nájdete šijacie stroje, vyšívacie stroje, overlocky a coverlocky, priemyslové stroje a kompletné krajčírske príslušenstvo pre vašu krajčírsku dielňu.