5 tipov ako sa vyvarovať lámaniu ihly

Aj vy neznášate keď sa vám zlomí ihla na vašom šijacom stroji? Bojíte sa, že sa odlomí a trafí vás do oka? Pripravili sme si pre vás 5 tipov ako sa vyhnúť zlomeniu ihly počas šitia.

Šitie môže byť nebezpečné! Postupujte podľa tipov v tomto článku, aby ste pri šití zabránili poraneniu očí v dôsledku zlomenia ihly.

1# Používajte správnu ihlu

Odporúčame meniť ihlu na vašom šijacom stroji vždy, keď sa chystáte na nový projekt. Odporúčame to preto, že ihla sa skôr zlomí keď je tupá. Otupené alebo tupé ihly sa ťažšie dostávajú cez vrstvy látky. K dispozícii je dnes množstvo druhov ihiel. Preto dbajte na to, aby ste vybrali tie správne. Ak nezvolíte správnu ihlu, okrem toho, že sa môže zlomiť, môže spôsobiť aj vynechávanie stehov. Ak je ihla príliš dlhá, môže naraziť na cievkové puzdro a zlomiť sa. Ak je ihla príliš krátka, nemusí sa dostať dostatočne hlboko na spojenie so spodnou niťou. Väčšina šijacích strojov nevyžaduje špecifické ihly, ale vždy je lepšie skontrolovať návod na použitie a uistiť sa.

2# Skontrolujte zarovnanie ihly pri použití novej prítlačnej pätky

Možno najčastejším dôvodom zlomenia ihly je neskontrolovanie zarovnania ihly pri nasadení novej prítlačnej alebo zipsovej pätky. Váš šijací stroj má 3 polohy ihly: vľavo, vpravo a v strede. Väčšina prítlačných pätiek vyžaduje ihlu v strede, ale nie všetky. Keď začnete šiť, ihla môže naraziť na prítlačnú pätku a zlomiť sa. Vždy skontrolujte, či sa tak nestane skôr, ako začnete šiť. Keď nasadzujete novú ihlu alebo prítlačnú pätku, uistite sa, že sú skrutky pevne utiahnuté. Ak počas šitia prítlačná pätka odpadne, ihla do nej môže naraziť a zlomiť sa. Ak nie je vaša ihla úplne zasunutá do ihlovej tyče, môže zasiahnúť cievkové puzdro a zlomiť sa.

#3 Udržujte váš šijací stroj čistý

Pri šití sa v cievkovom puzdre hromadia nečistoty a chĺpky. Tieto nečistoty sa môžu dostať do cesty vašej ihly, čo môže spôsobiť ohnutie alebo zlomenie ihly. Preto je dôležité pravidelné čistenie a údržba vášho šijacieho stroja. Čím viac šijete, tým častejšie sa musí váš šijací stroj vyčistiť.

#4 Neťahajte pri šití za látku

Podávač na vašom šijacom stroji je navrhnutý tak, aby podával látku rovnomerne. Ak budete pri šití ťahať látku, vaše stehy nebudú vyzerať pekne. Navyše by látka mohla byť príliš tesná a ihla by sa mohla na látke zaseknúť a zlomiť. Keď potiahnete látku, vytvoríte tiež tzv. gumičkový efekt. Ten môže spôsobiť v prípade zlomenia ihly to, že ihla vystrelí do vášho oka. Toto nebezpečenstvo samo o sebe by malo stačiť na to, aby ste sa vyvarovali ťahaniu látky. Ak máte pocit, že potrebujete tkaninu pretiahnúť cez stroj, pretože je príliš hrubá, spomaľte a postupujte opatrne.

#5 Vyvarujte sa šitiu cez špendlíky

Každý vie, že pripnutie pomôže vášmu projektu vyzerať lepšie, ale pri šití by ste mali odstrániť špendlíky. Keď šijete cez špendlíky, ihla do nich môže naraziť, čo môže spôsobiť ohnutie alebo zlomenie ihly. Umiestnite ich do látky kolmo na šev, aby sa dali ľahko vytiahnúť tesne predtým, ako sa dostanú pod prítlačnú pätku. Hlavičky špendlíkov držte ďalej od línie šitia, aby sa ihla nezlomila, ak omylom zabudnete odstrániť špendlík.