Ako vybrať vyšívací stroj

Premýšľate, čím ešte oživiť vami ušité či zakúpené oblečenie? Skúste na tričko alebo sukňu vyšiť výšivku. S ľubovoľným obrázkom vám pomôže vyšívací stroj. Oproti nažehľovacím potlačiam má výšivka mimoriadne dlhú životnosť a je aj krásnym dizajnovým doplnkom oblečenia. Nebavia vás nudné konfekčné odevy? Ozdobte ich kvetmi, nápismi či detskými motívmi. Malá rodinná firma ocení aj vlastné vyšité logo na prednej strane montérok. Na trhu nájdete ako samotné vyšívacie stroje, tak aj kombináciu šijacieho a vyšívacieho stroja v jednom.

Výhody a nevýhody

+ Vyšijú akýkoľvek obrázok či logo

+ Čiernobiely či farebný displej

+ Vyšívacie vzory aj fonty v základnej pamäti

+ Výber z rôznych rozmerov vyšívacích plôch

- Nedokážu šiť klasickým stehom

- Vysoká cena

Základné parametre pre výber vyšívacieho stroja

Charakteristika

Na trhu existujú dva typy vyšívacích strojov:

→ Samostatné vyšívacie stroje, ktoré slúžia na vyšívanie obrázkov, log atď.

→ Kombinované vyšívacie stroje, ktoré okrem vyšívania aj šijú.

Kombinované vyšívacie stroje stoja spravidla o tretinu viac než samostatný šijací či vyšívací stroj. Ak teda vyšívate len občas, oplatí sa vám kombinácia šijacieho a vyšívacieho stroja v jednom.

Možnosť editácie textu

Možnosť editovať texty a kombináciu vyšívacích vzorov uložených v pamäti stroja ponúka väčšina vyšívacích strojov.

Počet ihiel

Bežné vyšívacie stroje disponujú zvyčajne jednou ihlou. Pri jednoihlových modeloch pri každej zmene farby stroj zastaví a vy prevlečiete vyšívaciu niť. Ich cena sa odvíja od veľkosti vyšívky.

Pre malé firmy, živnostníkov a reklamné agentúry odporúčame viacihlové vyšívacie stroje, pri ktorých výmenu farby pri vyšívaní zrealizuje stroj automaticky. Tým sa výrazne zvyšuje rýchlosť zhotovenia výšivky. Ide o 4, 6, 7 alebo 10-ihlové vyšívacie stroje.

Vyšívací program

Na všetkých vyšívacích strojoch môžete realizovať vlastné vzory, ktoré zhotovíte pomocou vyšívacieho programu. Vyšívacie programy sú zvyčajne kompatibilné s vyšívacími strojmi všetkých značiek.

Príslušenstvo

Veľmi dôležité je pri vyšívaní použivať kvalitnú niť a kvalitný podkladový materiál. Bez nich ani na najlepšom vyšívacom stroji nedosiahnete požadovaný výsledok. Na všetky vyšívacie stroje sa dá dokúpiť veľké množstvo príslušenstva, ktoré ešte viac uľahčí vašu prácu. Sú to vyšívacie rámiky, čapicové rámy, rámy na vyšívanie rukávov, LED zameriavače a pod.