Aké príslušenstvo dokúpiť k šijaciemu stroju?

Čo si mám dokúpiť k šijaciemu stroju? Aké pätky budem potrebovať? Ak si kladiete podobné otázky, ste tu správne.

Bohužiaľ sa nedá univerzálne povedať ktoré príslušenstvo budete potrebovať. Veľmi dôležité je zohľadniť špecifické potreby každého kreatívca. Napriek tomu sme sa pokúsili vytvoriť šablónu najmä pre šitie v domácnosti či šitie ako koníček. Ostatné špeciálne pätky či materiály sú naozaj príliš špecifické.

Keď si kupujete šijací stroj určite dbajte na:

Nite - nie je nič horšie ako nekvalitné nite. Kvalitu vám poskytnú nite AMANN alebo MADEIRA. Pre šijacie stroje a overlocky odporúčame zvoliť AMANN BELFIL, pre vyšívacie MADEIRA RAYON 40.

Ihly - ihly by mali byť súčasťou balenia šijacieho stroja, ale v prípade že potrebujete dokúpiť určite odporúčame zvoliť ihly SCHMETZ.

Cievky - opäť súčasť každého balenia šijacieho stroja, v prípade že dokupujete do zásoby - najpoužívanejšia cievka pre stroje s CB chapačom.

Nožnice - dôležitá súčasť vašej výbavy. Pri stroji kvalitné nožnice nájdete len výnimočne, preto je potrebné ich dokúpiť. Odporúčame najmä značku KAI.

NÁŠ TIP: Stojan na nite - ťažký a kovový stojan vám poslúži ako doplnok k šijaciemu stroju. Je určený na odvíjanie nití z veľkých cievok, ktoré sa nezmestia do držiaku stroja - jednoducho ho postavíte vedľa stroja. Vhodný pre všetky typy šijacích strojov. V skratke - stojan vám umožní používať 5 000 m cievky nití namiesto 1 000 m, vďaka čomu ušetríte.

V prípade, že stroj plánujete prenášať alebo s ním často cestovať určite zvážte kúpu tašky na šijací stroj.

Skvelý pomocník na drobné opravy - bielizňová guma.

Značenie materiálov - krajčírska krieda, kriedové linkovače.

Samostatnou kategóriou sú pätky. Pri kúpe stroja by ste mali nájsť v balení (väčšinou aj nájdete) tieto pätky: základnú pätku (nasadená na stroji), pätku na šitie gombíkových dierok, pätku na všívanie zipsu, pätku na prišívanie gombíkov, pätku na šitie overlockového stehu, látaciu pätku a pätku na skrytý zips. Tieto pätky by nemali chýbať vo vašej výbave ak sa chystáte šiť v domácnosti alebo je pre vás šitie koníček. Pätky určené na iné techniky šitia sa kupujú na základe individuálnych potrieb.

Patchwork - špeciálne pätky

Šitie volánikov alebo riasenie - riasiaca pätka

Na všívanie skrytého zipsu - pätka na skrytý zips

Na zlepšenie podávania látky - kráčajúca pätka

Lemovanie látok - rôzne šírky lemovacích pätiek

Začisťovanie látky - overlocková pätka